Vila Ruža vetrova, Zlatibor Naslovna
Ponuda - vila Ruža vetrova, Zlatibor Ponuda
O Zlatiboru - vila Ruža vetrova O Zlatiboru
Galerija - Apartman
Galerija - Zlatibor
Lokacija - vila Ruža vetrova, Zlatibor Lokacija
Kontakt - vila Ruža vetrova, Zlatibor Kontakt
 
   
 
     
 


   

   Zlatibor је planina koja se prostire na površini od oko 1000 km2, dugačka је 30 km, а široka i do 15 km. Pruža se pravcem severozapad-jugoistok. Najviši vrh je Tornik (1496 m). Zlatibor se prostire između 43° 31' N i 43° 51' N, i između 19° 28' E i 19° 56' E. Poznato je letovalište i zimovalište, kao i klimatsko lečilište. Zlatibor se nalazi na severnom delu oblasti zvane Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne. Leži u oblastima opština Čajetine, Užica i Nove Varoši u Zlatiborskom okrugu. Administrativni centar Zlatibora je varošica Čajetina, ali centar Zlatibora u svakom drugom pogledu - osim administrativnom - je gradić Kraljeve Vode (Zlatibor), poznato turističko mesto.
 Nije poznato kako se Zlatibor zvao u najstarije vreme. U srednjem veku, ovaj kraj se nalazio u okviru župe Rujno, administrativne oblasti Raške, pa je i celi Zlatibor nosio takvo ime. Ono potiče od kržljave biljke ruja koja se koristila za bojenje (štavljenje) kože i izvozila se u Dubrovnik, a danas raste po selima Semegnjevu, Stublu i Uvcu. Od XVIII veka, sve više se koristi naziv Zlatibor, a i 1855-te godine je, prilikom nove administrativne podele Srbije, Rujanski srez podeljen na Ariljski i Zlatiborski, pa ime Zlatibor dospeva i u zvanična dokumenta. Postoje tri predanja o postanku imena Zlatibora. Jedno kaže da je to ime nastalo od zlatne boje pašnjaka na Zlatiboru (što nije sasvim verovatno, jer zlatiborski pašnjaci nisu toliko stari), drugo da su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine na Zlatibor hvalili bogatstvom borove šume, govoreći: "Zlatan je to bor!", a treće predanje (verovatno najtačnije) kaže da je to ime postalo od jedne veoma retke vrste belog bora, tzv. zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica, po sarajevskom inžinjeru Salihu Omanoviću. Zlatnog bora još samo ima u selu Negbini i stavljen je pod zaštitu države.
Zlatibor je, pre svega, planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. Leta su topla, a zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja.
 
   
 
 


   

    Šarganska osmica je deo pruge uzanog koloseka između Užica i Višegrada, odnosno Mokre Gore i Kremana, preko brda Šargana. Ova pruga ima veliki broj mostova i 19 tunela od kojih je najduži Šarganski 1660,80 m. Pošto lokomotiva parnog voza ne može da savlada uspon, pruga na izvestan način ide preko brda u zavijenim krugovima, i tako pravi figuru broja osam.
   Sirogojno - selo u istočnom delu Zlatibora. U Sirogojnu se nalazi i etno selo. Muzej „Staro selo“ pod vedrim nebom predstavlja skupinu zlatiborskih kuća i propratnih drvenih zgrada, skupljenih sa svih strana . Čuvene su i sirogojnske pletilje, čiji džemperi od ovčije vune se prodaju i u Evropi.
   Stopića pećina - je jedna od najznamenitijih pećina u Srbiji, nalazi se u bliziini mesta Rožanstva. Duga je 2000 metara sa visinom od 50 metara. Pećinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.
   Gostilje - vodopad u Gostilju je jedan od najvećih i najljepših u Srbiji, visok je oko 20 metara.
   Splavarenje Tarom i Drinom - ove reke su idealna za splavarenje, rafting i ribolov (posebno Tara u delu kraj Kolašina gde je idealna za flaj-fišing)
   Višegrad(most na Drini) - je grad i sedište istoimene opštine koji se nalazi u kotlini rijeke Drine, na istoku Republike Srpske. Na svom toku Drina je na dosta mesta premošćena. Od svih mostova najpoznatiji je baš stari most u Višegradu, zadužbina Mehmed paše Sokolovića, izgrađen 1571. godine. Most je, u romanu "Na Drini ćuprija", opisao nobelovac Ivo Andrić.
   Nova Varoš(Zlatarsko jezero) - ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugozapadu i Murtenice na severoistoku. Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini.
 
 
  © SmileSoft.Net 2009 All Rights Reserved  
     
Vila Ruža vetrova